Vær forsiktig med kryptovaluta

Nordea Direct slutter seg til Finanstilsynet, og advarer deg mot å kjøpe eller eie kryptovalutaer som Bitcoin, Ripple, Etherum eller lignende.

Vi leser historier om folk som har investert i kryptovaluta med veldig stor fortjeneste på kort tid. Det som høres for godt ut til å være sant er ofte for godt til å være sant. Risikoen for tap er veldig høy, markedet for kryptovaluta er ikke regulert og det er vanskelig å ha oversikt eller kontroll på priser. Det er også mange useriøse og falske aktører i markedet som driver med svindel.

Nordea Direct vurderer kryptovalutaer og finansielle instrumenter eksponert mot kryptovalutaer som uegnet for sparing både på kort og lang sikt. Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere om hvilke investeringer som er egnet for deg.

Hva er kryptovaluta?

Det finnes over 1.500 forskjellig kryptovalutaer, og noen av de største er Bitcoin, Ethereum og Ripple. Kryptovaluta er en digital eller virtuell valuta som er basert på en teknologi som kalles Blockchain. Foreløpig er det ingen myndigheter som utsteder kryptovaluta. Selv om mengden av for eksempel Bitcoin kan være regulert, er det ingen som regulerer den totale mengden av tilgjengelig kryptovaluta. Kryptovaluta benyttes i større grad som et investeringsobjekt, og spekulasjonsobjekt, enn betalingsmiddel som var det opprinnelige formålet.

Hva er Blockchain?

Teknologien bak kryptovaluta, som oftest kalles Blockchain eller Blokkjede, vil antagelig åpne for nyttige tjenester til blant annet bankkunder. Blokkjede er en form for database bestående av mange frittstående noder (en node kan være en datamaskin) der endringer eller tilføyelser av data kvalitetssikres ved verifisering mot flere noder samtidig.

Du kan lese mer om kryptovaluta på Finanstilsynets sider.Åpnes i nytt vindu