- Jeg har glemt PIN-koden til kortet mitt. Hvordan får jeg ny?
PIN-koden til kortet ditt ligger tilgjengelig i nettbanken til enhver tid under «Kortoversikt» og «Hent PIN-kode». Du finner den også i mobilbanken.
- Kan jeg endre PIN-koden min?
Nei, du kan ikke endre PIN-koden.
- Jeg får ikke ut penger selv om det er nok penger på konto/igjen av kreditten. Hvorfor ikke?
Mulige årsaker:
- Reservasjoner reduserer disponibelt beløp.
- Maksimal grense for uttak eller varekjøp er nådd.
- Du overskrider lokal beløpsgrense i minibanker.
- Løper det renter på bruk av kredittkort?
Rente og gebyr beregnes fra uttaksdato/overføringsdato. Dette gjelder også ved overføring til konto og betaling på postkontor. På varekjøp er det inntil 45 dager rentefrihet.
- Hvor finner jeg transaksjoner for kortet mitt?
I nettbanken kan du enkelt finne informasjon om transaksjoner og fakturaer på kredittkortet ditt. Under «Kortoversikt» ser du siste bevegelser, og ved å gå til «Søk i arkivet» kan du søke tilbake i historikk på tidligere transaksjoner. Du finner også transaksjonene i mobilbanken.
- Hva er beløpsgrensen på kortet mitt?
Beløpsgrense på bankkort:
Uttak i Norge: 9 900 kroner per 3 dager.
Uttak i utland: 15 000 kroner per 3 dager.
Varekjøp: 100 000 per 3 dager.
Lokale grenser kan forekomme.
Beløpsgrense på Mastercard:
Uttak: 15 000 kroner per 4 dager.
Varekjøp: 100 000 kroner per 4 dager.
Lokale grenser kan forekomme.
- Hva betyr utløpsdato 06/24 på kortet, og får jeg automatisk tilsendt nytt?
Dette betyr at kortet er gyldig til og med 30. juni 2024, altså ut måneden som er utløpsmåneden. Det vil bli automatisk fornyet og vi sender et nytt kort til deg før utløpsdatoen er nådd.
- Hva er CVV2/CVC2 og hvor finner jeg den koden?
Når du handler med Visa-kort eller Mastercard på nett vil du oppleve å bli spurt om kortnummer, utløpsdato og veldig ofte CVV2-/CVC2-kode. Koden er de tre siste sifrene som er trykket i signaturfeltet på baksiden av kortet. Denne koden finnes kun på kortet. Om den ikke er synlig på kortet, må du bestille et nytt kort.
- Hvor mye koster det å betale med kort i utlandet?
Se prislisten for gebyr ved kontantuttak. Vær oppmerksom på at i noen land kan brukerstedet legge på et gebyr. Da skal brukerstedet opplyse om dette på forhånd.
- Må jeg oppdatere kortinformasjonen min i betalingstjenester som f.eks. Netflix når jeg får nytt kort?
Har du lagt inn ditt Visa kort/betalingsinformasjon i forskjellige streamingtjenester, trenger du ikke lenger å oppdatere dette selv ved utløp eller tap av kort. Visa oppdaterer dette automatisk gjennom tjenesten VAU (Visa Account Updater). Tjenesten holder kort/betalingsintormasjon oppdatert hos de forskjellige tjenestene som kortholder benytter, primært der hvor registreringen av kort/betalingsinformasjon er lagt inn via en nettside/browser, f. eks. Netflix, Playstation Network, Microsoft Office. All oppdatering/vedlikehold av kortinformasjon skjer hos Visa og du trenger derfor ikke gjøre noe.
Alle kunder er automatisk innrullert i tjenesten. Ønsker du ikke å være en del av tjenesten, kan du kontakte Kundeservice her.
Norske aktører som Ruter Billett, Vy, Vipps etc. er ikke en del av denne tjenesten, da disse opererer innenfor applikasjoner (app’er), og er tilknyttet det som kalles plattform for tokenisering.
- Kan jeg bruke kortet til utenlandsk pengespillvirksomhet?
Nei, det kan du ikke. Norske myndigheter har besluttet at det er forbudt for norske banker å formidle betaling til brukersteder utenfor Norge når det gjelder pengespillvirksomhet.
- Avvist betaling ved kjøp på internett
PSD2 (EU’s betalingsdirektiv) trådte i kraft 1. januar 2021. Det betyr at betaling med kort i netthandel innenfor EU/EØS-området skal gjennomføres med sterk kundeautentisering. Når du som kunde skal handle vil hovedregelen være at du blir bedt om å bekrefte betalingen med 3D Secure, som er den globale standarden som bankene og brukerstedene bruker for å sikre sterk kundeautentisering. Det betyr at nettbutikken MÅ støtte 3D Secure for at en handel skal gjennomføres. I de tilfellene hvor en nettbutikk ikke oppfyller de nye kravene (det vil si, ikke støtter 3D Secure standarden) kan betalingen bli avvist.
Ved gjentagende betalinger ved netthandel, som for eksempel til Netflix eller Spotify, må den første transaksjonen bekreftes med 3-D Secure.
- Hva er sterk kundeautentisering?
Sterk kundeautentisering betyr at du identifiserer deg ved hjelp av to av følgende tre elementer:
1. Eiendel: Noe som bare du har. For eksempel: betalingskort, kodebrikke, telefon eller nettbrett
2. Unik egenskap: Noe bare du er/besitter. For eksempel: Ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk
3. Kunnskap: Noe bare du vet. For eksempel: PIN eller passord
Både BankID, BankID på mobil og Nordea ID ansees som sterk kundeautentisering ved betaling.