Chat med oss Kundeservice

8 tips til utleie av bolig

Sjekkliste ved utleie

Vi har laget en sjekkliste til deg slik at du er godt forberedt til å leie ut bolig - både før, underveis og når leieforholdet skal sies opp.

1. Gjør klar boligen

Gjør klar boligen

Før du kan leie ut må du sørge for at boligen er i god stand. Den må også tilfredsstille en rekke krav for å godkjennes av kommunen. Under trekker vi frem noen sentrale punkter i forhold til krav til utleiebolig. 

Krav til utleieboliger

  • Takhøyde skal ikke være under 2,2 meter.
  • Vinduer i stue, kjøkken, arbeidsrom og soverom skal gi dagslys og utsyn. Underkant av vinduet skal ikke være mer en 0,9 meter over gulvet.
  • Det skal være minst én utgang til sikkert sted i kjeller og første etasje.
  • Rømningsvinduer skal minst være 0,5 meter brede og 0,6 meter høye. Summen av høyde og bredde må være mer enn 1,5 meter.
  • Det må være brannskille og lydisolering mellom boenhetene.
  • Det skal være en utvendig sportsbod på minimum fem kvadratmeter og en innvendig bod på minimum tre kvadratmeter i boenheten. I små leiligheter kan inneboden erstattes med skap.
  • Radonmåling må være utført.
  • Det må være tilfredsstillende luftkvalitet og lav luftfuktighet.

Møblert eller umøblert bolig?

Det hender at man kan leie ut boligen til en høyere pris dersom boligen er møblert. I tillegg kan man få skattefradrag for fullt møblerte leiligheter, men vær oppmerksom på at mange leietakere stiller høye krav til standarden på møblene. Det lønner seg derfor ikke nødvendigvis å kjøpe inn de første og billigste møblene bare for å fylle opp leiligheten.

Du kan også vurdere det opp mot hvor lenge boligen skal leies ut. For leietakere som skal bo i boligen lenge kan det være mer attraktivt at den er umøblert, mens leietakere i kortere perioder kan foretrekke at den er møblert. Derfor kan det være lurt å vurdere hva slags leietakere som er aktuelle for deg før du bestemmer deg for å møblere boligen.

2. Velg leietakere
3. Sett riktig leiepris
4. Bruk en god leiekontrakt
5. Opprett depositumskonto
6. Gå gjennom boligen med leietakeren
7. Betal riktig skatt
8. Oppsigelse av leieforholdet