Tips til ditt første boligkjøp

Vi vet at det kan dukke opp spørsmål når man skal søke om lån for første gang. Derfor har vi samlet sammen nyttig informasjon om hvordan du søker Boligstart, lånet til din aller første bolig, for deg.

Har du ikke kjøpt bolig, søker du om finansieringsbevis først.

Ofte stilte spørsmål for deg som skal kjøpe din første bolig

Tar det lang tid å fylle ut søknaden?
Nei, det tar ikke mer enn 5-10 minutter å fylle ut søknaden. Blir du ikke ferdig, sender vi deg en lenke for å fortsette. Informasjonen du allerede har fylt inn er lagret i denne lenken.

Hvor lang nedbetalingstid kan jeg ha?
Du kan ha en nedbetalingstid på inntil 30 år på Boligstart.

Jeg er fortsatt student, kan jeg søke om lån da?
Ja, det kan du. Dersom du har fått en ansettelseskontrakt tar vi med den i vurderingen av søknaden.

Merk at dersom du allerede har et førstehjemslån i annen bank som du ønsker å flytte til oss, er det krav om at lånet ikke har blitt endret, som f.eks. ved refinansiering. 

Realkausjonister og tilleggssikkerhet i foreldres bolig

  • Boligstart gir deg mulighet til å låne over 85% av boligens markedsverdi med tilleggssikkerhet. I utgangspunktet må du ha 15 % egenkapital. Har du ikke nok egenkapital må du ha tilleggssikkerhet i annen eiendom, for eksempel dine foreldres bolig. Dette kalles også realkausjon. Realkausjonisten er altså den eller de som stiller sin eiendom som sikkerhet/pant for ditt lån. 
  • Dersom din bolig stiger i verdi, kan du søke om at realkausjonisten løses ut av låneavtalen fordi du selv har nok sikkerhet i din egen bolig.
  • Realkausjonen gjelder hele lånets løpetid, med mindre du søker om å få slettet denne.

Hva skjer etter at jeg har sendt inn søknaden?

Så snart vi har behandlet søknaden din, vil du høre fra oss. Er det kort tid til overtagelse kan du gjerne ringe oss slik at vi får prioritert saken din.