Generell informasjon om ny finansavtalelov
- Loven trer i kraft fra 01.01.2023
Fra 1. januar 2023 erstatter den nye loven om finansavtalerÅpnes i nytt vindu (finansavtaleloven) gjeldende finansavtalelov fra 1999. Det er gitt forskrifter til den nye loven som du finner herÅpnes i nytt vindu. Det er også gitt en del overgangsregler for eksisterende avtaler. Disse overgangsreglene finner du herÅpnes i nytt vindu. Enkelte bestemmelser gjelder først fra 1. juli 2023.
- Dine avtaler fortsetter å løpe
Den nye loven får anvendelse på både nye og eksisterende avtaler. Dette betyr ikke at eksisterende avtaler må inngås på nytt, men noen regler i den nye loven kan gå foran avtalebestemmelser dersom disse ikke samsvarer med loven. Løpende avtaler er fortsatt gyldige. Dette betyr at dine avtaler med banken fortsetter å løpe og eventuelt fornyes på samme måte som tidligere.
- Loven har som mål å gi sterkere forbrukervern
For lovgiver (Stortinget) har det vært viktig å styrke forbrukervernet i den nye loven. De fleste endringene sammenlignet med i dag gjelder derfor forbrukerkunder og ikke næringskunder. Dette gjøres blant annet gjennom økte krav til den informasjon du som forbruker skal få før avtaleinngåelse. Dette vil du for eksempel kunne merke ved at banken, i en del tilfeller, vil stille deg flere spørsmål og gi deg flere dokumenter eller skjemaer enn tidligere. Dette kan være for å avdekke dine behov og ønsker og gi deg mer informasjon, samt forsikre seg om at du har forstått den viktigste informasjonen. Mengden informasjon og spørsmål vil variere etter hvilket produkt det er snakk om og din kundehistorie.
Det vil også kunne skje andre endringer, ved at varsler du mottar underveis i en avtales løpetid kan se litt annerledes ut og ha et annet innhold.
- Hva den nye loven regulerer
Den nye loven gjelder i utgangspunktet alle finansielle tjenester utenom forsikringer. Nytt er at loven også gjelder for investerings- og pensjonstjenester.
Loven dekker tjenester til både forbrukere og næringsdrivende. Reglene for forbrukeravtaler og næringsavtaler er ikke like. Banken kan ikke i avtalen gi en forbruker dårligere vilkår enn det som følger av loven. I avtaler med næringsdrivende kunder kan det avtales flere avvik fra det som følger av loven. Dette gjør at den nye loven innebærer færre endringer for næringsdrivende kunder enn forbrukere.
Nedenfor skilles det mellom forbrukere og næringsdrivende kunder. Om en avtale anses som forbrukeravtale eller næringsavtale beror på hva som er formålet med avtalen. Lån til alle typer foretak vil være næringsavtaler. Kausjon i form av pant i bedriftseiers bolig eller fritidsbolig vil ofte være en forbrukeravtale, selv om kreditten det kausjoneres for er knyttet til næring.
Sammenlignet med tidligere lov inneholder den nye loven omfattende bestemmelser om kundens rettigheter og plikter. Dette omfatter bestemmelser om:
- hvordan avtaleinngåelse skal skje,
- angrerett for forbrukere,
- rettigheter og plikter ved bruk av elektronisk signatur,
- hva som kan skje ved avtalebrudd eller lovbrudd, og
- regler om klagebehandling.
- Loven har «digitalt førstevalg»
Finansavtaleloven gjennomfører «digitalt førstevalg» for nye avtaler. Det betyr at banken kan bruke elektronisk kommunikasjon når de sender deg melding eller varsel om kundeforholdet ditt. Hvis du allerede har avtalt bruk av elektronisk kommunikasjon, fortsetter kommunikasjonen som før. Det vil si at banken normalt vil kommunisere med deg i nettbank eller mobilbank.
Hvis du ikke ønsker elektronisk kommunikasjon, kan du reservere deg mot at meldinger og varsler sendes elektronisk ved å ta kontakt med banken. Hvis du allerede har avtalt analog kommunikasjon fra Nordea, vil avtalen fortsette som før.
- Du kan oppleve flere varslinger
Den nye loven pålegger banken å sende deg flere varslinger. Det betyr at for en del type informasjon til deg som kunde vil banken både sende deg melding i nettbank eller mobilbank og et varsel om at du har fått en melding fra banken. Dette kan blant annet gjelde meldinger om oppsigelse av avtale, sperring av konto og tvangsfullbyrdelse. Også i noen situasjoner vil banken varsle deg på tilsvarende måte, for eksempel ved endringer i avtaler og renter.
Det er viktig at du leser alle brev og meldinger fra banken. Husk samtidig at banken, offentlige myndigheter eller andre seriøse aktører aldri vil be deg om å oppgi passord/personlige koder via telefon, SMS eller annen type elektronisk kommunikasjon. Du vil heller aldri bli bedt om en følge en lenke som er tatt inn i meldingen. Du vil i stedet bli bedt om å logge deg inn i nettbanken for å kunne lese meldingen eller besøke bankens hjemmeside for generell informasjon.
- Angrerett
Reglene om angrerett for finanstjenester for forbrukere er nå tatt inn i finansavtaleloven. Angrefristen for kredittavtaler og kausjon er 14 dager. Unntaket er boliglån der du har en særskilt betenkningstid på syv dager. Denne betenkningstiden er beskrevet nærmere under «Nytt ved kredittavtaler».
Du har angrerett ved de fleste andre avtaler om finansielle tjenester (unntatt investeringstjenester) dersom de er inngått ved fjernsalg (på nettet eller på telefon) og utenom bankens faste forretningslokaler. Angrefristen er 14 dager og 30 dager for avtaler om individuell pensjonstjeneste.
Bruk av angreretten vil være nærmere beskrevet i et eget skjema som du får når avtale inngås.
- Klagebehandling
Banker og andre finansforetak er pålagt å ha rutiner for behandling av klager og krav fra kundene. Disse rutinene skal ligge på hjemmesidene til banken. Her kan du se rutinene for Nordea Direct.
Klager og krav fra kunder skal besvares skriftlig (brev eller digitalt). Innen 15 dager skal det gis et svar på klagen eller opplyses når kunden vil motta endelig svar. Unntak er gjort om det foreligger ekstraordinære tilfeller utenfor bankens kontroll.
Tvister som ikke løses ved klagebehandling kan forbrukerkunder bringe inn for Finansklagenemnda for uttalelse. Forutsetningen for nemndas behandling er at nemnda er kompetent i tvisten og kunden har saklig interesse i å få nemndas uttalelse. Det samme gjelder tvist mellom kausjonist som er forbruker og kredittyter.